moXiavoor

organisaties met lef!

MoXia ondersteunt organisaties met
Lef, Moed En Doorzettingsvermogen.

We zijn er voor die organisaties
die de uitdagingen van deze tijd écht willen aangaan.

De Positive Changemakers!

Wakkere organisaties die beseffen dat je de uitdagingen van vandaag enkel maar kan aangaan door iedere mens in de organisatie te betrekken bij de koers van de organisatie en de storm full force tegemoet te gaan. Ze beseffen dat goed doen voor de mens ook goed is voor de organisatie!

Weet je wat het verschil is tussen een kudde koeien en een kudde bizons?

Wanneer er een storm aankomt zal een kudde koeien wegrennen van de storm en hem proberen vóór te blijven, maar de storm zal hen uiteindelijk inhalen. Daardoor blijven ze rennen in de storm en blijven ze ook steeds gebukt gaan onder de storm.

Wanneer een kudde bizons de storm hoort aankomen dan rennen ze er gezamenlijk naartoe, blijven dicht bij elkaar, naderen het oog van de storm en lopen erdoorheen. Na een tijdje klaart alles op en kunnen ze zich klaarmaken voor de volgende storm.

Dat hebben we als organisaties ook te leren!
Om zo nieuwe duurzame manieren van samenwerken te ontwikkelen die ons krachtig en wendbaar maken om de uitdagingen in al hun complexiteit aan te gaan.

Wanneer we willen navigeren in de huidige complexiteit dan is er niet één rechtlijnig pad te bewandelen. Dan is het vaak messy en hebben we lef, moed en doorzettingsvermogen nodig om die uitdaging aan te gaan.

We hebben vooral iedereen aan boord nodig.
We moeten iedereen kunnen horen.
We hebben ons zo te organiseren dat alle talenten en wijsheid optimaal benut kunnen worden.

… en dat is niet eenvoudig.

Het is ons simpelweg nooit aangeleerd.
Iedereen in de organisatie moet dan wakker worden en leiderschap tonen.

Gedeeld leiderschap!

Ieder individu heeft zich daar dus verder in te ontwikkelen zodat ze optimaal in hun job, hun team en hun organisatie kunnen bijdragen.

Gelukkig zijn er sowieso in elke organisatie al heel wat mensen die dit zichzelf al (deels) hebben aangeleerd en hebben ze verschillende tools en methodes geleerd/ontwikkeld die ons kunnen helpen op dit pad.

Maar je voelt het al komen… er is niet één zaligmakende tool of methode.

Wanneer je er één gebruikt dan zet je, als het goed is, enorme stappen vooruit, maar stoot je na een tijdje op de beperkingen ervan. Je hebt hier dan samen mee te dealen, naar te kijken, te luisteren en antwoorden te formuleren.

Dat is meteen ook de voorwaarde voor het succes van het gebruik van om het even welke tool.

‘A fool with a tool is still a fool’

A foolish team of organisatie kijkt niet naar zijn eigen dynamieken en is zich niet bewust van de onderstroom. We hebben ruimte nodig voor empathie, luisteren naar mekaar en hebben plaats te maken voor de verschillende behoeften en perspectieven in de samenwerking.

Klinkt dat fluffy?!

Wel niets is minder waar… de onderstroom bepaalt alles!

…en het is best spannend om hiermee aan de slag te gaan.

Soms zelfs pijnlijk, zoals in het oog van de storm, maar als we er niet mee aan de slag gaan, dan blijven we steeds in dezelfde rondjes lopen en zal er van innovatie en navigeren in complexiteit weinig in huis komen.

Dat vraagt creativiteit, out-of-the-box denken en opnieuw lef, moed en doorzettingsvermogen.

Zin om hierover even verder van gedachten te wisselen?