Sociocratie 3.0 – Een sociale technologie

voor wendbare organisaties

We leven vandaag in een bijzonder tijdperk!

We staan op een kantelpunt waarbij de oude structuren van de vorige industriële revoluties ons niet meer optimaal dienen en de nieuwe realiteit nog vorm moet krijgen.

Om in die complexiteit de juiste stappen te kunnen zetten hebben we nieuwe vormen van samen-werken nodig.

Samen-werkingen waarbij de kennis en wijsheid van iedereen in het team zo optimaal mogelijk wordt benut en waarbij we toch snelheid kunnen blijven maken.
De kennis en wijsheid van iedereen hebben we nodig om de complexiteit zo goed mogelijk te begrijpen en de snelheid om het tempo waarin alles verandert bij te kunnen blijven.
In deze complexiteit moeten we vooral ook erg wendbaar kunnen zijn, naar de toekomst kunnen kijken en hierop anticiperen.

Dat vereist dat we dynamische teams bouwen waarin iedereen zijn volledige zelf kan zijn en waar we uitgaan van ieders individuele kracht.
Daar komen uitdagingen op procesniveau (boven de waterlijn), maar ook op intermenselijk niveau bij kijken (onder de waterlijn).

Maar hoe doen we dat dan?

In Sociocratie 3.0 vinden we hiervoor al heel wat handvaten en het vormt een perfecte kapstok om heel wat andere tools en methodes aan te koppelen.

Het werd onder CC licentie in de wereld gezet door door James Priest, Lili David en Bernhard Bockelbrink.

Je kan het zien als een soort van blokkendoos waarin meer dan 70 patronen/processen/tools zitten om op deze niveaus aan de slag te gaan.

Het is gebaseerd op 7 principes en de patronen kan je onderverdelen in 4 dimensies.

De 4 dimensies

Het geheel spreidt zich over 4 dimensies in organisaties. Responsiviteit. Hoe kunnen we snel en effectief reageren op een snel veranderende wereld? Participatie. Hoe zorgen we dat iedereen kan bijdragen tot de organisatie en zich verantwoordelijk en aansprakelijk voelt? Doen. Hoe organiseren we het werk? Hoe zetten we op een iteratieve, incrementele manier stappen vooruit. Besluitvorming. Hoe maken we gebruik van de collectieve kennis wanneer we beslissingen nemen? Hoe zijn we er zeker van dat we alle lampjes op ons dashboard zien en begrijpen?

Met moXia willen we mensen die de moed, het lef, het doorzettingsvermogen hebben om hiermee aan de slag te gaan maximaal ondersteunen.
Wil je meer weten? Ga dan gerust het gesprek met ons aan!

We gaan graag een koffietje met je drinken en bekijken graag hoe we je kunnen helpen.

Binnenkort kan je hier nog meer info vinden over Sociocratie 3.0.
In tussentijd kan je ook steeds terecht op https://sociocracy30.org voor aanvullende informatie.